mandag 29. april 2013

Greifswald


I dag har det vært den dagen vi egentlig skulle få båten vår…. Men, slik ble det ikke. Vi har fått vært ombord og sett litt mer nøye på alt. Prøvesittet sofaen og prøveligget sengene. Madrassene virker kjempegode og kanskje slipper vi den enormt svære overmadrassen denne gangen.
 Vi hadde en bedre frokost i byen. For min del var menyen enkelt – Crêpes med vaniljeis og bjørnebær! Nesten verdt å måtte vente litt på båten bare det….
 Resten av dagen har vi gått litt i byen, kikket litt på båten, gått litt i byen og kikket litt mer på båten før vi kikket enda mer på byen.... Selv om det er en koselig by, så er det ingen tvil om at noen oljekroner hadde gjort godt her. Det er fortsatt tydelig at det er en "fattig" by, forskjellen til det som tidligere var vest Tyskland er stor.
 Det er rart med det, når en tenker på Tyskland og tyskere så er "ordnung must sein" - slagordet som umiddelbart dukker opp. Det rare er at når jeg er i Norge - så er det "ordnung" jeg forbinder med Tyskland, men nå når jeg er her - så husker jeg både det ene og det andre som ikke var helt i orden den tida jeg bodde her heller.
Å være i Tyskland er definitivt en effektiv rustløser for tysken min, jeg merker godt at det blir lettere å uttrykke seg for hver gang jeg prater med noen. Og, i dag er det ingen som har slått over til engelsk når jeg har pratet - bare det er et stort fremskritt!

Før vi gikk for å spise på gresk restaurant fikk vi den gode nyheten om at båten mest sannsynlig er klar for overtakelse i morgen. Gjett om det er noen som gleder seg!!

På vei


Reisa gikk fint, og jeg havnet i Greifswald uten altfor store problem. Var stress et lite øyeblikk når jeg oppdagde at togstasjonen var ubetjent og at billettautomatene hverken tok VISA eller Mastercard og politimannen jeg spurte om hjelp (fant ikke automat til å ta ut penger…) ikke kunne hjelpe meg, men heller benyttet muligheten til å legge ut om arbeidsledighet og nedlegging av arbeidsplasser….. Fant til slutt en automat som likte visakortet mitt og dagen var reddet. Jeg kom meg til Greifswald - med et tog som sikkert var produsert før krigen... Og som stoppet på alle småplassene vi kjørte forbi på veien.

Tysken har utvilsomt rustet – veldig. Jeg forstår alt de sier, men å uttale seg selv er alt annet enn lett…. Så får vi se om den har rustet helt fast disse dagene, eller om det kommer på gli igjen.
Når jeg gikk av toget, så var det ingen tvil om at Greifswald tidligere har tilhørt øst-Tyskland, bortsett fra fargene så var det flashback tilbake til TV reportasjer på -80 tallet.
Vi fikk sett båten vår for første gang… Uten mast L Men, selv uten mast er den fin! Vi fikk en liten tur inni også og fargevalgene vi har gjort er perfekte! Dette blir bra. Det blir lange dager å gå og vente på at den skal bli helt ferdig nå, men men slik er det nå bare. Vi får nyte dagene i Greifswald!
 Vi måtte selvsagt beundre linjene forfra også... Litt "naken" uten mast - de må vi kunne si at den er!

lørdag 27. april 2013

Nå er jeg klar altså!!!!

På tross av noen ekstremt travle uker den siste tiden, så ble jeg klar i tide. Det jeg har glemt, eller ikke har rukket å gjøre - vel, det har jeg glemt.....
I går var siste dag på jobb før ferien, Ivar og Terje kjørte avgårde med utstyret mens jeg skulle ta meg av siste rest hjemme.
Utpå kvelden fikk jeg telefon fra en irritert Fjordsailingmann, det viser seg at båten vår er forsinket og at de ikke har fått beskjed.... I stedet for overtaking mandag - så blir det mest sannsynlig overtaking onsdag. Jaja - den som venter på noe godt.... Det er uansett for sent for oss å gjøre noe med reise og billetter nå, så vi får bruke tida på å bli godt kjent i Greifswald.
Bekymringen ble større når jeg stod opp i dag tidlig og fikk se dette.....
Erfaringen tilsier at når det er skoddeproblemer så varer de gjerne flere dager på rad.... Tror aldri at jeg har logget meg så kjapt på PCen for å sjekke fly til og fra Flesland før - men heldigvis gikk de som normalt. Heldigvis så er det meldt regn til i morgen, viss ikke er det bare å håpe at det ikke er tettere skodde i morgen enn det var i dag.... Har ikke hatt så skrekkelig god tid i dag heller, det var mye "i siste liten" å gjøre ting og klokka åtte i kveld kom jeg på at jeg hadde glemt å spise i dag - kanskje derfor jeg har vært litt slapp? Nå er jeg ferdig og sitter egentlig bare og funderer på om jeg skal gå å legge meg - eller om jeg skal se en god film i kveld....

Gruegleder meg til å snakke Tysk igjen, det er lenge siden jeg har brukt det skikkelig - men det er litt skummelt også. Men, men - mindre skummelt enn å skulle hente båt i Frankrike uten å kunne fransk :)

Zelante er reist på sin ferie og huset er rett og slett dødsstille - og det på tross av at vaskemaskin, oppvaskmaskin, stereo og TV går for fullt...... Veldig rart - ho er ikke den som gjør så mye utav seg i hverdagen....

torsdag 25. april 2013

Om Natale

Natale er en Dehler 41 byggeår 2013. Det er en tolugars versjon og vi har valgt denne layouten.


Dekklayout ser slik ut....
Til slutt..... vitale mål!!

onsdag 24. april 2013

Det nærmer seg...

Det er rart med det, selv om vi har hentet båter tidligere - så vokser det noen sommerfugler i magen denne gangen også. Larvene har begynt å klekke ut denne uka og vi gleder oss nå skikkelig! Tenk - nå kan vi snart begynne å telle timer....

Listene fra når vi hentet Le Soleil har vært til stor hjelp og spart oss for mye arbeid. I tillegg har vi bestilt mer utstyr ferdig montert denne gangen, slik at det skal bli mindre jobb når vi kommer frem.
Alt utstyret er pakket og klart til avreise. Siden vi ikke hadde mulighet til å få lagret utstyret på samme måte i Greifswald som vi gjorde i Les Sable dÒlonne så blir alt kjørt ned med bil. Ivar og Terje kjører fredag mens jeg flyr ned på søndag.

Zelante får ikke være med på denne henteturen heller, men ho får godt pass hjemme og slipper å være i kennel denne gangen også. Jeg har lurt på om jeg skal få henne flydd til Oslo slik at vi kan plukke henne opp der, men tenker at det beste for henne er å være der ho er, til vi kommer hjem. Jeg gleder meg til  å se henne når ho får komme ombord. I vinter har ho tydelig vist at ho har lyst på båttur - dersom vi går forbi en båt på havna er ho klar til å hoppe ombord. Det er bare "mor" som er så treg....

Denne gangen har vi bestemt oss for å ta hjemturen mer "på sparket". Med unntak av noen dager i starten der vi vil ha selskap av Terje, så er det bare Ivar og jeg som skal være mannskap på hjemseilingen. Vi har tenkt å bruke litt tid på å se plasser som vi normalt ikke rekker å komme til i løpet av en sommerferie. Jeg har bestemt at vi skal innom Fjâllbacka - kanskje vi får sett ett mord eller to? Fyret må vi i allefall se, der skjer det jo så mye skummelt... Jeg gleder meg veldig!!

søndag 14. april 2013

Ny båt


Le Soleil er solgt og vi har kjøpt ny. Vi hadde ikke på noen måte planer om å kjøpe ny båt, tvert i mot. Vi skulle ha Le Soleil i mange år enda….. Men, som sist så reiste vi på messe…. 
Det ble dyrt. På messa var det to båter vi likte, Jeanneau SO 409 og Dehler 41. Begge båtene hadde sine fordeler og ulemper i forhold til våre ønsker. (Slik er det jo med alle båter, i alle fall så lenge en har begrenset kapital….) Etter messa stod båtene ganske likt i kurs hos oss. Det som trakk ned på Dehleren var manglende skrogvindu i salongen og trangere salong enn på SO409. På SO 409 var det i hovedsak badet som trakk ned. Vi har vært utrolig fornøyde med badet på Le Soleil, både med tanke på dusjen og muligheter til å henge klær til tørk. Derfor synes vi det var veldig dumt å få en større båt uten de mulighetene. I tillegg likte vi ikke bordet i salongen, kanten midt på ville gjøre det umulig å bruke bordet til store middager slik som vi pleier å ha det. Benken rundt vasken i byssa var også gjort mindre i forhold til det vi har vært vant til. For oss er det negativt siden vi stort sett lager all mat om bord og vi lager ikke akkurat hurtigmat – plass i byssa er derfor vesentlig.
Prisdifferansen var liten med det utstyret vi ville ha og vi bestemte oss for prøveseiling. Vi var heldige og fikk prøveseilt begge båtene på samme plass på samme dag. Det var en overraskende stor forskjell. Dehleren seilte utrolig bra samtidig som det var lite krenging. Og dermed var det gjort, det gikk ganske fort – vi hadde kjøpt ny båt….
S/Y Natale er en D41 2012 som vi skal hente i Greifswald Tyskland våren 2013. Vi gleder oss utrolig!